1. Ντυθείτε κατάλληλα

Ακούγεται σαν αυτονόητο αλλά ποτέ μην υποτιμάτε την σημασία του. Τι να προσέξετε:

  • Κατάλληλα παπούτσια. Φορέστε παπούτσια που να σας κρατάνε τα πόδια στεγνά και κατ’ επέκταση ζεστά. Βγαίνοντας στο χιόνι για να φωτογραφίσετε θα καταλήξετε συνήθως σε μία μεγάλη βόλτα. Αν αρχίσουν να βρέχονται τα πόδια σας και να κρυώνουν, να είστε σίγουροι ότι μετά από λίγο το μόνο που θα σας ενδιαφέρει θα είναι να γυρίσετε σπίτι.
  • Μην ντυθείτε υπερβολικά βαριά. Θέλετε να είστε ευέλικτοι, να μπορείτε να κινηθείτε εύκολα και να αποφύγετε μετά από αρκετό περπάτημα να ιδρώσετε και να κινδυνεύσετε να κρυολογήσετε.
  • Πάρτε γάντια μαζί σας. Αν και γενικά δεν βολεύουν στο χειρισμό της μηχανής, είναι καλό να έχετε μαζί σας ένα ζευγάρι γάντια, να τα φοράτε τουλάχιστον τις στιγμές που δεν χειρίζεστε την μηχανή σας.
  • Γυαλιά ηλίου. Αν έχει ήλιο είναι απαραίτητα, η αντηλιά του χιονιού κάτω από τον ήλιο είναι τρομερή και μπορεί να κάνει ζημιά στα μάτια σας, το snow blind δεν είναι μόνο τραγούδι.

2. Κρατήστε τη μηχανή σε σταθερή θερμοκρασία.

Ναι δεν είναι αστείο, είναι πολύ σημαντικό η φωτογραφική μηχανή να διατηρείτε σε μία σταθερή θερμοκρασία και να ζεσταίνετε αργά! Γιατί απλούστατα αν την υποβάλετε σε απότομες αλλαγές θερμοκρασίας υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να δημιουργηθεί υγρασία και όχι μόνο στην επιφάνεια της μηχανής, αλλά και στο εσωτερικό της. Και σ’ ένα μηχάνημα που είναι γεμάτο από ηλεκτρονικά κυκλώματα, σαν την φωτογραφική σας μηχανή, δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να σχηματιστεί υγρασία. Μπορεί να προκαλέσει από θάμπωμα των φακών, ακόμη και στο εσωτερικό τους, μέχρι και βραχυκύκλωμα της μηχανής. Προσοχή, λοιπόν, στις απότομες αλλαγές θερμοκρασία της μηχανής σας.

3. Κρατήστε τις μπαταρίες ζεστές

Το κρύο είναι από τους μεγαλύτερους εχθρούς των μπαταριών. Η απόδοση μιας μπαταρίας στο κρύο πέφτει πάντα και ανάλογα με την ποιότητα κατασκευής της μπορεί και κατακόρυφα. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε τις μπαταρίες σας ζεστές, μέσα στις εσωτερικές τσέπες του μπουφάν σας ή οπουδήποτε αλλού πιστεύετε ότι μπορούν να διατηρηθούν ζεστές. Και φροντίστε να έχετε μαζί σας παραπάνω μπαταρίες.

4. Εύκολη πρόσβαση στον εξοπλισμό

Φροντίστε να έχετε μαζί σας μία τσάντα μεταφοράς του εξοπλισμού σας, που να σας επιτρέπει να έχετε εύκολη πρόσβαση σ’ αυτόν. Μέσα στο χιόνι δεν θα έχετε την ευχέρεια να ακουμπήσετε κάπου την τσάντα σας και να πάρετε ότι θέλετε από μέσα.

5. Τραβήξτε σε RAW

Αν η φωτογραφική σας μηχανή το επιτρέπει τραβήξτε τις φωτογραφίες σας σε RAW. Θα σας επιτρέψει να έχετε πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στη συνέχεια στο να διορθώσετε τυχόν λάθη κατά την λήψη απ’ ότι αν τραβήξετε σε JPEG.

6. Τραβήξτε σε Manual Mode και με υπερ-έκθεση

Θα σας επιτρέψει να έχετε καλύτερο έλεγχο πάνω στην έκθεση. Το χιόνι αντανακλά πολύ φως με αποτέλεσμα το φωτόμετρο της μηχανής σας να παραπλανάται και να δίνει λάθος ένδειξη. Αν τραβάτε σε αυτόματο πρόγραμμα ή σε πρόγραμμα προτεραιότητας διαφράγματος ή ταχύτητας, το αποτέλεσμα θα είναι να πάρετε φωτογραφίες σκοτεινές. Γι’ αυτό το λόγω θα πρέπει να υπερ-εκθέσετε την φωτογραφία σας κατά 2/3 – 1 stop καμιά φορά μπορεί και παραπάνω, ώστε να πετύχετε την σωστή έκθεση των αντικειμένων. Πολλές μηχανές επιτρέπουν να υπερ-εκθέσετε και στα αυτόματα προγράμματα. Αν είστε με το κινητό σας ρίξτε μία ματιά στις ρυθμίσεις, σχεδόν όλα τα σύγχρονα κινητά επιτρέπουν να τροποποιήσετε την έκθεση +/- .

Και στο, τέλος, αφού επιστρέψετε από την εξόρμηση σας, τι καλύτερο να στολίσετε την καθημερινότητα σας  με τις δικές σας εικόνες, εκτυπώνοντας τις σε μία μεγάλη ποικιλία μεγεθών και υλικών. 

Ακολουθήστε μας στο Instagram και στη σελίδα μας στο Facebook για να βλέπετε την δουλειά μας και τα νέα μας project.

Για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις προσφορές και υπηρεσίες του studio μας, αλλά και για διάφορα θέματα και συμβουλές γύρω από την φωτογραφία, γραφτείτε δωρεάν στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter).

 

Recommended Posts