Το δεξί κλικ έχει απενεργοποιηθεί για λόγους προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
logo

Αισθητήρες ψηφιακών μηχανών

Από τα κρίσιμα μέρη μιας ψηφιακής μηχανής, όσον αφορά το τελικό αποτέλεσμα την φωτογραφία που παράγει είναι ο αισθητήρας της. Είναι αυτός που συλαμβάνει το φως που περνά μέσα από τον φακό και το καταγράφει ώστε να πάρουμε την φωτογραφία μας.

Σχεδόν όλοι οι αισθητήρες που κυκλοφορούν σήμερα στις φωτογραφικές μηχανές είναι τεχνολογίας CMOS. Αποτελούνται από πολλαπλά εικονοστοιχεία (pixels) τα οποία είναι φωτοευαίσθητοι ηλεκτρικοί δίοδοι, που συλλαμβάνουν το φως και το μετατρέπουν σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο στη συνέχεια με την βοήθεια του επεξεργαστεί της μηχανής μετατρέπεται κατάλληλα και αποθηκεύεται στην κάρτα μνήμης σαν φωτογραφία.

Για να μην πολυλογούμε με τεχνικά στοιχεία, ένας φωτογραφικός αισθητήρας αποτελείται από pixel. Ο αριθμός ων pixel είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο του κάθε αισθητήρα και μετράται σε εκατομμύρια pixel (megapixels συντομογραφία MP). Έτσι όλες οι φωτογραφικές μηχανές συνοδεύονται πάντα από τον αριθμό των MP που διαθέτει ο αισθητήρας τους 5MP, 16MP, 24MP κτλ.

Ένα χαρακτηριστικό των αισθητήρων των φωτογραφικών μηχανών, που αποτελεί και στοιχείο κατηγοριοποίησης τους, είναι το φυσικό μέγεθος του αισθητήρα. Παρακάτω βλέπετε τα διάφορα μεγέθη αισθητήρων που χρησιμοποιούν σήμερα οι φωτογραφικές μηχανές και τη διαφορά μεγέθους μεταξύ τους.

allsensors

Απ’ όλα τα πιο πάνω μεγέθη, σαν σημείο αναφοράς χρησιμοποιείται το μέγεθος Full Frame το οποίο αντιστοιχεί στο μέγεθος του φιλμ 35mm, έχει δηλαδή διαστάσεις 36mm x 24mm. Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι οι φωτογραφικές μηχανές με Full Frame αισθητήρα μπορούν να δεχθούν την τεράστια γκάμα φακών που είχε αναπτυχθεί για το φιλμ 35mm χωρίς να επηρεάζεται το οπτικό πεδίο των φακών. Αντιθέτως στις μηχανές με μικρότερο αισθητήρα από τον Full Frame, όπως ο APS-C η ο 4/3 αν χρησιμοποιήσουμε ένα φακό που σχεδιάστηκε για φιλμ 35mm, τότε το οπτικό πεδίο που καλύπτει ο φακός μειώνεται κατά ένα παράγοντα που ονομάζεται crop factor (φαίνεται στην αριστερή κάθετη πλευρά της πιο πάνω εικόνας). Περισσότερα για το crop factor θα πούμε σε επόμενη δημοσίευση μας, όπου θα μιλήσουμε για τους φακούς των φωτογραφικών μηχανών.

Η πληθώρα των ερασιτεχνικών φωτογραφικών μηχανών χρησιμοποιεί αισθητήρες μικρότερους από τον Full Frame καθώς είναι πιο εύκολοι στην κατασκευή, πιο οικονομικοί και αποδίδουν πολύ καλά. Έτσι οι Full Frame μηχανές είναι η κατεξοχήν επιλογή του επαγγελματία φωτογράφου για πολλούς λόγους, όπως θα δούμε σιγά, σιγά σε μελλοντικές δημοσιεύσεις. Όπως βλέπεται υπάρχουν και μεγαλύτεροι αισθητήρες από τους Full Frame οι μεσαίου φορμάτ (Medium Format) οι οποίοι συναντώνται σε πανάκριβες επαγγελματικές μηχανές.

ΠΡΟΣΟΧΗ ! Τα μεγέθη Medium Format, Full Frame, APS-C, 4/3 κτλ αφορούν το φυσικό μέγεθος του αισθητήρα, δηλαδή το πλάτος του και το ύψος του και δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των pixel που διαθέτει ο αισθητήρας.

Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να καταλάβετε μία άλλη βασική κατηγοριοποίηση των φωτογραφικών μηχανών με βάση τον αισθητήρα τους. Θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας και να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση έχετε.

Στην επόμενη δημοσίευση μας έχουμε σαν στόχο να εξηγήσουμε τους τύπους των φακών και τη σημαίνουν αυτά τα mm που βλέπεται δίπλα τους, οπότε ακολουθήστε μας για να ενημερωθείτε άμεσα.

Ακολουθείστε το blog μας κάνοντας εγγραφή με το e-mail σας ή κάνοντας like και ακολουθώντας το KP Photography Cinematography στο Facebook για να ενημερώνεστε πάνω στην φωτογραφία και υποσχόμαστε ακόμη πιο ενδιαφέροντα θέματα.

Για να δείτε με τι ασχολούμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.kpstudio.gr

Και όπως πάντα θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις.

  • Share

4 Σχόλια

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *