Το δεξί κλικ έχει απενεργοποιηθεί για λόγους προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
logo

Διάφραγμα φακών

Όταν μιλήσαμε για τους φακούς φωτογραφικών μηχανών στην προηγούμενη δημοσίευση μας, αναφέραμε ότι εκτός από την εστιακή απόσταση ενός φακού ένα άλλο στοιχείο του που το χαρακτηρίζει είναι το διάφραγμα του. Έτσι, λοιπόν, σήμερα θα μιλήσουμε για το τι είναι το διάφραγμα του φακού, πως λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει.

Το διάφραγμα δεν είναι τίποτα άλλο από μία τρύπα που δημιουργείται μέσα στο φακό, από μία σειρά ελασμάτων που κινούνται και καθορίζει την ποσότητα του φωτός που περνάει μέσα από το φακό.

aperture_mini1

Για να μετρήσουμε το μέγεθος του ανοίγματος χρησιμοποιούμε τους αριθμούς f, που είναι το πηλίκο της εστιακής απόστασης του φακού δια τη διάμετρο του ανοίγματος του διαφράγματος, έτσι για κάθε συγκεκριμένο άνοιγμα του διαφράγματος έχουμε μία τιμή f. Ο κανόνας με τις τιμές είναι απλός, όσο μικρότερος είναι ο αριθμός τόσο μεγαλύτερο είναι το άνοιγμα του διαφράγματος. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τόσο μικρότερο είναι το άνοιγμα του διαφράγματος, είναι δηλαδή αντιστρόφως ανάλογα (μην ξεχνάτε το f είναι αποτέλεσμα διαίρεσης). Δείτε, λοιπόν, την παρακάτω εικόνα να καταλάβετε ακριβώς τι εννοούμε

Aperture-final2

Στους φωτογραφικούς φακούς το σύνηθες ανοιχτό (μεγάλο) διάφραγμα είναι το f/1.4 ενώ το σύνηθες κλειστό (μικρό) διάφραγμα είναι το f/22, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πιο ανοιχτά ή κλειστά διαφράγματα.

Ο τρόπος που διαχωρίζονται οι τιμές των διαφραγμάτων είναι με βάση το 1 stop, δύο διαφράγματα διαφέρουν μεταξύ τους κατά 1 stop όταν αυτό με την μικρότερη τιμή (πιο ανοιχτό) επιτρέπει να περάσει το διπλάσιο φως από το αμέσως επόμενο διάφραγμα. Έτσι το διάφραγμα f/1.4 επιτρέπει να περάσει το διπλάσιο φως από το f/2, που επιτρέπει το διπλάσιο από το f/2.8 κ.ο.κ. Τα διαφράγματα αυτά λέμε ότι διαφέρουν μεταξύ τους κατά 1 stop. To 1 stop χρησιμοποιείται συνεχώς στην φωτογραφία για να δηλώσει την διαφορά στην ποσότητα του φωτός στο διπλάσιο όταν μιλάμε για συν 1 stop ή στο μισό όταν μιλάμε για μείον 1 stop. Θα πούμε περισσότερα για το stop όταν θα μιλήσουμε για την έκθεση, αλλά προς το παρόν ας δούμε τα διαφράγματα που η διαφορά τους είναι στο 1 stop

f-stop-chart-full-and-thirds2

Στην πιο πάνω εικόνα εκτός από τα βασικά διαφράγματα που έχουν διαφορά μεταξύ τους κατά 1 stop, φαίνονται και οι διαβαθμίσεις των διαφραγμάτων κατά 1/3 stop που στις σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές είναι πλέον στάνταρ.

Οι φακοί με μικρά διαφράγματα f/1.4 έως f/4 ονομάζονται φωτεινοί ή γρήγοροι φακοί γιατί επιτρέπουν να περάσει πολύ φως και κατά συνέπεια επιτρέπουν μεγάλες ταχύτητες φωτοφράχτη (θα πούμε γι’ αυτόν την άλλη φορά). Τα διαφράγματα f/5.6 έως f/11 είναι τα μεσαία διαφράγματα και είναι αυτά στα οποία  οι φακοί αποδίδουν τα μέγιστα οπτικά. Τέλος, από το f/16 και πάνω είναι τα μικρά διαφράγματα (πολύ μικρό άνοιγμα) που και αυτά, παρόλο που επιτρέπουν μικρή ποσότητα φωτός να περάσει, παίζουν τον ρόλο τους σε συγκεκριμένες συνθήκες.

Εκτός από την ποσότητα του φωτός που επιτρέπει να περάσει μέσα από το φακό, ο δεύτερος σημαντικός ρόλος που παίζει το διάφραγμα του φακού είναι ότι καθορίζει το βάθος πεδίου, από τα πιο σημαντικά θέματα κατά τη λήψη μιας φωτογραφίας, αλλά υπομονή είπαμε ότι θα τα βάλουμε όλα σιγά, σιγά στη σειρά.

Την επόμενη εβδομάδα μην ξεχάσετε να μας επισκεφτείτε πάλι, όπου θα ασχοληθούμε με τον φωτοφράχτη της φωτογραφικής μηχανής.

Ακολουθείστε το blog μας κάνοντας εγγραφή με το e-mail σας ή κάνοντας like και ακολουθώντας το KP Photography Cinematography στο Facebook για να ενημερώνεστε πάνω στην φωτογραφία και υποσχόμαστε ακόμη πιο ενδιαφέροντα θέματα.

Για να δείτε με τι ασχολούμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.kpstudio.gr

Και όπως πάντα θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις.

  • Share

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *