Το δεξί κλικ έχει απενεργοποιηθεί για λόγους προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
logo

Ευαισθησία ψηφιακού αισθητήρα, ISO στην φωτογραφία

Το διάφραγμα και ο φωτοφράχτης είναι η μηχανισμοί που καθορίζουν την ποσότητα του φωτός που θα περάσει από τον φακό και θα καταλήξει στον ψηφιακό αισθητήρα, το πόσο απ’ αυτό το φως θα καταγραφεί εξαρτάται από την ευαισθησία του αισθητήρα, που ρυθμίζεται με βάση την επιλογή των ISO.

Τι είναι, λοιπόν, τα ISO; Πρόκειται για το διεθνές πρότυπο του International Standardization Organization – ISO, που καθορίζει μία κλίμακα ευαισθησίας των ψηφιακών αισθητήρων (και του φιλμ) στο διαθέσιμο φως που περνάει από το διάφραγμα και τον φωτοφράχτη, χρησιμοποιώντας την διαφορά του 1 stop για να καθορίσει τις τιμές της κλίμακας. Οι συνηθισμένες τιμές ISO που θα συναντήσουμε στις σύγχρονες ψηφιακές μηχανές είναι από ISO 100 έως ISO 1600-3200.

Παρακάτω βλέπετε την κλίμακα ISO με διαφορά ευαισθησίας 1 stop

50 – 100 – 200 – 400 – 800 – 1600 – 3200 – 6400

Σ’ αυτή την κλίμακα, λοιπόν, ανεβαίνοντας προς τα δεξιά κάθε επόμενη τιμή ISO επιτρέπει την καταγραφή της διπλάσιας ποσότητας φωτός από την προηγούμενη (+1 stop), ενώ αν το πάμε προς τα αριστερά καταγράφεται το μισό φως από την προηγούμενη (-1 stop). Στις φωτογραφικές μηχανές σας θα δείτε και ενδιάμεσες τιμές στο 1/3 stop η στο 1/2 stop, όπως μπορείτε να συναντήσετε και τιμές ISO που ξεπερνάνε και το ISO200000 σε πανάκριβες επαγγελματικές μηχανές.

Κάθε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή έχει το Base ISO, δηλαδή, την ελάχιστη κανονική τιμή ISO που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αυτή είναι συνήθως 100 ή 200 και θα την βρείτε στα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Στην τιμή αυτή του ISO ο αισθητήρας της μηχανής καταγράφει την εικόνα με την μέγιστη δυνατή ποιότητα. Ανεβαίνοντας στις τιμές ISO έχουμε σιγά, σιγά την εμφάνιση θορύβου στην φωτογραφία μας, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.

canon-g12-noise-shots-4EV

Πως αυξάνει ο θόρυβος με τα ISO

Το πόσο έντονος είναι ο θόρυβος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, που θα τους δούμε κάποια άλλη στιγμή. Το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι από μία απλή compact ερασιτεχνική μηχανή και μας δείχνει (στο μαύρο που φαίνεται πιο έντονα) πόσο μπορεί να ανέβει ο θόρυβος με τα ISO.

Αυτά προς το παρόν σαν μία εισαγωγή για το ISO των φωτογραφικών μηχανών, ακολουθείστε το blog μας κάνοντας εγγραφή με το e-mail σας ή κάνοντας like και ακολουθώντας το KP Photography Cinematography στο Facebook για να ενημερώνεστε πάνω στην φωτογραφία και υποσχόμαστε ακόμη πιο ενδιαφέροντα θέματα.

Για να δείτε με τι ασχολούμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.kpstudio.gr

Και όπως πάντα θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις.

  • Share

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *