Το δεξί κλικ έχει απενεργοποιηθεί για λόγους προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
logo

Θερμοκρασία χρώματος (φωτός)

Ναι, το φως έχει θερμοκρασία! άσχετα αν πάντα αναφερόμαστε στην θερμοκρασία χρώματος (color temperature) η θερμοκρασία είναι χαρακτηριστικό της πηγής φωτός και στην φωτογραφία (και το βίντεο) παίζει μεγάλο ρόλο να την γνωρίζουμε προκειμένου να αποδοθούν σωστά τα χρώματα σε μία φωτογραφία. Βλέποντας το λευκό φως, όπως παράγεται, από διάφορες πηγές (ήλιος, λάμπες πυρακτώσεως, led κτλ) να πέφτει πάνω στα αντικείμενα γύρω μας μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε τα χρώματα τους. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί εύκολα και χωρίς καμία δυσκολία να διακρίνει σωστά τα χρώματα ανεξάρτητα από την πηγή του φωτός, δεν ισχύει το ίδιο για τον ηλεκτρονικό “εγκέφαλο” των ψηφιακών φωτογραφικών και βίντεο μηχανών.

Αυτό συμβαίνει γιατί το λευκό φως που παράγεται από κάποια πηγή δεν είναι το ίδιο ποιοτικά για κάθε πηγή. Χωρίς να θέλουμε να μπούμε σε πολλούς επιστημονικούς ορισμούς, θα πούμε απλά και πρακτικά ότι το φως χαρακτηρίζεται από την θερμοκρασία του, που μετράται σε βαθμούς Kelvin. Έτσι, λοιπόν, κάθε πηγή φωτός παράγει λευκό φως διαφορετικής θερμοκρασίας το οποίο επηρεάζει τον τρόπο που καταγράφονται τα χρώματα. Ακόμη και η μεγαλύτερη φυσική πηγή φωτός στον κόσμο, ο ήλιος, ανάλογα με τις συνθήκες και την ώρα της ημέρας, μας δίνει φως διαφορετικής θερμοκρασίας. Παρακάτω δίνουμε ένα πίνακα με χαρακτηριστικές πηγές φωτός που συναντάμε καθημερινά και την θερμοκρασία τους σε βαθμούς kelvin. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην θερμοκρασία του φωτός δεν υπάρχουν ποτέ απόλυτες τιμές, είναι πολλοί οι παράγοντες που θα μπορούσαν να κάνουν την ίδια πηγή φωτός να δώσει διαφορετική θερμοκρασία φωτός.

Θερμοκρασία

Πηγή

1,700 K

Η φλόγα από ένα σπίρτο που καίει

1,850 K

Η φλόγα από ένα κερί, ανατολή ηλίου/ηλιοβασίλεμα

2,400 K

Η απλή (διάφανη) λάμπα πυρακτώσεως

2,550 K

Η λευκή (γάλακτος) λάμπα πυρακτώσεως

3,000 K

Θερμές λάμπες φθορισμού και θερμές LED λάμπες

3,200 K

Φώτα Studio (λάμπες αλογόνου)

4,100–4,150 K

Το φως του φεγγαριού στην πανσέληνο

5,000 K

Το φως του ήλιου μετά την ανατολή και πριν τη δύση

5,000 K

Οι κλασικές μακρόστενες λάμπες φθορισμού καθώς και οι κλασικές ηλεκτρονικές λάμπες. Γενικότερα οι λάμπες που χαρακτηρίζονται με φως ημέρας.

5,500–6,000 K

Το φως του ήλιου όταν είναι κάθετα στην γη ( στο ψηλότερο σημείο του ουρανού κατά την ημέρα), το ηλεκτρονικό φλας.

6,200 K

Τα φώτα xenon

6,500 K

Ημέρα με νεφοσκεπή ουρανό

6,500–9,500 K

Η οθόνη LCD ή CRT

Αυτές οι θερμοκρασίες είναι καθαρά ενδεικτικές, μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές διακυμάνσεις.

Όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία του φωτός τόσο πιο “θερμό” είναι το φως , ενώ όσο πιο μεγάλη είναι η θερμοκρασία του φωτός τόσο πιο “ψυχρό” είναι το φως.

Για να γράψουμε, λοιπόν, σωστά τα χρώματα στη φωτογραφία μας (ή στο βίντεο είναι ακριβώς το ίδιο) θα πρέπει να ρυθμίσουμε σωστά τη μηχανή μας να διαβάζει τη θερμοκρασία του φωτός τη δεδομένη στιγμή. Αυτό γίνεται ρυθμίζοντας την ισορροπία λευκού (White Balance) στη μηχανή μας (φωτογραφική ή βιντεοκάμερα), δίνοντας της ουσιαστικά να καταλάβει πιο είναι το λευκό χρώμα με βάσει την τρέχουσα θερμοκρασία του φωτός και να υπολογίζει σωστά από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα χρώματα.

Περισσότερα για την ισορροπία λευκού (white balance) θα πούμε σε επόμενη δημοσίευση μας καθώς και πως μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε και να δώσουμε πιο “ζεστά” ή “ψυχρά” χρώματα στις φωτογραφίες μας.

Κλείνοντας, λοιπόν, η θερμοκρασία χρώματος στην φωτογραφία και το βίντεο είναι το ίδιο με την θερμοκρασία φωτός και η ρύθμιση του μέσω της ισορροπίας λευκού (white balance) έχει να κάνει με την σωστή απόδοση των χρωμάτων.

Ακολουθείστε το blog μας κάνοντας εγγραφή με το e-mail σας ή κάνοντας like και ακολουθώντας το KP Photography Cinematography στο Facebook για να ενημερώνεστε πάνω στην φωτογραφία και υποσχόμαστε ακόμη πιο ενδιαφέροντα θέματα.

Για να δείτε με τι ασχολούμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.kpstudio.gr

Και όπως πάντα θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις.

  • Share

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *