Το δεξί κλικ έχει απενεργοποιηθεί για λόγους προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
logo

Ρυθμίζοντας την έκθεση

Στην προηγούμενη δημοσίευση μας “Να δώσουμε κάποιους ορισμούς” δώσαμε τον “επιστημονικό” ορισμό της έκθεσης μιας φωτογραφίας και αναφέραμε ότι οι παράγοντες που την επηρεάζουν είναι το διάφραγμα, η ταχύτητα του φωτοφράχτη (στο εξής απλά ταχύτητα), η ευαισθησία ISO του φιλμ ή του ηλεκτρονικού αισθητήρα και φυσικά η φωτεινότητα της σκηνής.

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, να επισημάνουμε στο εξής θα αναφερόμαστε σε καθαρά χειροκίνητη χρήση της φωτογραφικής μηχανής και σε ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές DSLR ή Mirrorless. Πολλές από τις επιλογές και δυνατότητες που θα αναφέρουμε μπορείτε να τις συναντήσετε και σε πιο απλές compact μηχανές.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, στην προηγούμενη τακτική δημοσίευση μας είπαμε ότι μία ¨τυπικά σωστή” έκθεση είναι αυτή που μας επιτρέπει στην τελική φωτογραφία να βλέπουμε λεπτομέρειες στα φωτεινά – λευκά σημεία της φωτογραφίας, καθώς και στα σκοτεινά – μαύρα σημεία της φωτογραφίας. Για να πετύχουμε κάτι τέτοιο, χρησιμοποιούμε ως οδηγό μας το φωτόμετρο της μηχανής μας. Το φωτόμετρο της φωτογραφικής μηχανής είναι ένα εργαλείο που βλέπει μέσα από τον φακό και μετράει το ανακλώμενο φως από το αντικείμενο που σημαδεύουμε. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένους αλγόριθμους κάνει αναγωγή με το 18% ουδέτερο γκρι και μας δείχνει αν για το συγκεκριμένο φως ο συνδυασμός των ρυθμίσεων μας διαφράγματος, ταχύτητας και ISO θα μας δώσουν σωστή έκθεση, υπερέθεση ή υποέκθεση. Ένα τυπικό φωτόμετρο φαίνεται παρακάτω

αρχείο λήψης (2)

Το 0 μας δείχνει τη σωστή έκθεση με βάση αυτό που μετράει το φωτόμετρο της μηχανής. Τα +1 και +2 μας δείχνουν ότι έχουμε υπέρ-έκθεση κατά 1 stop και 2 stop αντίστοιχα και αναλόγως τα -1 και -2 μας δείχνουν υπό-έκθεση κατά 1 stop ή 2 stop αντίστοιχα. Οι ενδιάμεσες γραμμές μας δείχνουν υπέρ-έκθεση ή υπό-έκθεση κατά 1/3 stop.

αρχείο λήψης (3)

Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

Έχουμε στη μηχανή μας διάφραγμα f 5.6 , ταχύτητα 1/500 και ISO 100. Η φωτομέτρηση της μηχανής μας δείχνει το παρακάτω

 

-1

Έχουμε υποέκθεση κατά 1 stop που σημαίνει ότι η φωτογραφία μας θα βγει κάπως σκοτεινή. Για να το διορθώσουμε αυτό θα πρέπει να αυξήσουμε το φως που περνά από το φακό και τον φωτοφράχτη κατά 1 stop ή αν δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, να αυξήσουμε την ευαισθησία του αισθητήρα (ISO) κατά 1 stop. Εάν, λοιπόν, βάλουμε διάφραγμα f 4 , ταχύτητα 1/500 και ISO 100, ανοίξουμε ουσιαστικά το διάφραγμα κατά 1 stop, τότε το φωτόμετρο μας θα δείξει σωστή έκθεση.

 

0

Το ίδιο θα συνέβαινε εάν βάζαμε διάφραγμα f 5.6 , ταχύτητα 1/250 και ISO 100 ή εάν βάζαμε διάφραγμα f 5.6 , ταχύτητα 1/500 και ISO 200. Το τι θα αλλάξουμε εξαρτάται από τις συνθήκες και τις δυνατότητες του εξοπλισμού μας. Σαν έναν γενικό κανόνα μπορούμε να πούμε ότι τελευταίο πειράζουμε το ISO όταν θέλουμε να αυξήσουμε την έκθεση (λόγω του θορύβου που μπορεί να φέρει), ενώ όταν θέλουμε να χαμηλώσουμε την έκθεση μία καλή αρχή είναι το ISO για τον ίδιο λόγω (μείωση θορύβου).

Οι αλλαγές που κάνουμε στο διάφραγμα, ταχύτητα και ISO επηρεάζουν αθροιστικά την τελική έκθεση με βάση το πρόσημο τους + ή – , δηλαδή, αν στο πιο πάνω παράδειγμα κάναμε τις παρακάτω αλλαγές στις ρυθμίσεις μας θα είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα

Αρχική έκθεση -1 stop με f 5.6 , ταχύτητα 1/500 και ISO 100

Διορθώνουμε την έκθεση με f 4 (+1 stop), ταχύτητα 1/500, ISO100 = +1 stop

Διορθώνουμε την έκθεση με f 2.8 (+2 stop), ταχύτητα 1/1000 (-1 stop), ISO100 = +1 stop

Διορθώνουμε την έκθεση με f 4 (+1 stop), ταχύτητα 1/1000 (-1 stop), ISO200 (+1 stop) = +1 stop

Διορθώνουμε την έκθεση με f 4.5 (+2/3 stop), ταχύτητα 1/400 (+1/3 stop), ISO100 = +1 stop

Όπως καταλαβαίνετε υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και να έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα.

Με το ίδιο τρόπο μπορούμε να αλλάζουμε τις ρυθμίσεις διαφράγματος ή ταχύτητας και να διατηρούμε σταθερή την έκθεση ανάλογα με το βάθος πεδίου που θέλουμε (διάφραγμα) ή το πάγωμα της κίνησης (ταχύτητα).

Να είστε σίγουροι ότι στο μέλλον θα ασχοληθούμε και πάλι με την φωτομέτρηση καθώς και με τεχνικές έκθεσης.

Ακολουθείστε το blog μας κάνοντας εγγραφή με το e-mail σας ή κάνοντας like και ακολουθώντας το KP Photography Cinematography στο Facebook για να ενημερώνεστε πάνω στην φωτογραφία και υποσχόμαστε ακόμη πιο ενδιαφέροντα θέματα.

Για να δείτε με τι ασχολούμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.kpstudio.gr

Και όπως πάντα θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις.

  • Share

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *