Το δεξί κλικ έχει απενεργοποιηθεί για λόγους προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
logo

Τα είδη των σύγχρονων φωτογραφικών μηχανών

Οι φωτογραφικές μηχανές πάντα είχαν πολλές κατηγορίες, από την εποχή του φιλμ ακόμη. Έτσι είχαμε τις απλές φωτογραφικές μηχανές με φιλμ 126 και 110 σε κασετίνα της Kodak αλλά και άλλων κατασκευαστών. Το φιλμ σε ρολό 120mm και το κλασικό, καθότι ευρύτερα διαδεδομένο, φιλμ των 135 που μέχρι και σήμερα στην ψηφιακή εποχή, είναι σημείο αναφοράς για πολλά πράγματα στις σύγχρονες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές.

Τέλος, λοιπόν, στην μικρή ιστορική αναδρομή. Σήμερα στην ψηφιακή εποχή το πλήθος των διαθέσιμων επιλογών στην αγορά φωτογραφικών μηχανών είναι τόσο μεγάλο, που σίγουρα κάποιος που δεν γνωρίζει το χώρο χάνεται. Αν προσθέσεις και τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα με τις φωτογραφικές του ικανότητες, τότε το όλο πράγμα γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο.

Στο ερώτημα “αξίζει τον κόπο να δώσω λεφτά για μία φωτογραφική μηχανή, αφού έχω την κάμερα του κινητού μου;”, θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε λίγο φως σε μεταγενέστερη δημοσίευση μας.

Ας περάσουμε λοιπόν στο θέμα μας. Σήμερα οι φωτογραφικές μηχανές μπορούν να χωριστούν στις παρακάτω ευρέως αποδεκτές κατηγορίες:

Compact μηχανές

Όπως το λέει και το όνομα τους, κυριολεκτικά, είναι “συμπαγής” μηχανές απλές στην κατασκευή που προορίζονται για ανθρώπους που θέλουν να σημαδεύουν, να κάνουν κλικ και να βγαίνει μία φωτογραφία, αν όχι τέλεια πάντα, τουλάχιστον πολύ καλή. Συνήθως δουλεύουν σε αυτόματο πρόγραμμα χωρίς να απαιτείται κάποια παρέμβαση από τον χρήστη. Μην γελιέστε όμως, υπάρχουν compact μηχανές που παρέχουν πλήρη χειροκίνητο έλεγχο και επιλογές χειρισμού που συναντάμε σε πανάκριβες επαγγελματικές μηχανές. Στην κατηγορία αυτή θα βρείτε τις πιο οικονομικές μηχανές αλλά και μηχανές με αρκετά μεγάλα τριψήφια νούμερα στην τιμή τους.

Advanced Compact μηχανές

Οι προηγμένες compact μηχανές είναι η βελτιωμένη έκδοση της απλής compact που αναφέραμε παραπάνω. Και εδώ ο φακός δεν αλλάζει είναι όμως, συνήθως, μεγαλύτερος απ’ ότι στις απλές compact όπως και ο αισθητήρας. Διαθέτουν οπτικό και ψηφιακό zoom, έχουν ενσωματωμένο φλας και συνήθως δέχονται και μεγαλύτερο εξωτερικό φλας, δίνουν δυνατότητα για πλήρη χειροκίνητο έλεγχο καθώς και πολλαπλά αυτόματα προγράμματα ελέγχου. Επιτρέπουν για σαφώς πιο δημιουργικό έλεγχο πάνω στο τελικό αποτέλεσμα και είναι ιδανικές για κάποιον που θέλει μια φωτογραφική μηχανή, που να του επιτρέπει να έχει πλήρη έλεγχο στη δημιουργία της φωτογραφίας, να είναι ελαφριά και εύκολη στην μεταφορά και αποθήκευση. Η τιμή τους  μπορεί εύκολα να φτάσει και τετραψήφια νούμερα.

DSLR (Digital Single Lens Reflex) μηχανές

Είναι αυτές που ο πολύς κόσμος χαρακτηρίζει ως  “επαγγελματικές” και είναι πράγματι η επιλογή του επαγγελματία φωτογράφου. Από τα βασικά χαρακτηριστικά των μηχανών αυτών είναι ότι αποτελούνται από δύο μέρη το κυρίως σώμα (body) και το φακό (lens). Η δυνατότητα αλλαγής φακών είναι το βασικό χαρακτηριστικό που οι μηχανές αυτές προτιμούνται από τους επαγγελματίες φωτογράφους, καθώς οι δημιουργικές δυνατότητες που ανοίγονται είναι τεράστιες. Επίσης, οι αισθητήρες που διαθέτουν οι μηχανές αυτές είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι από οποιασδήποτε compact μηχανής, ένα στοιχείο που παίζει και αυτό τεράστιο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των μηχανών αυτών είναι ο αναδιπλώμενος καθρέφτης που υπάρχει στο σώμα της μηχανής και χρησιμοποιείται για να δείχνει την εικόνα που βλέπει ο φακός, μέσα από ένα πεντάπρισμα στο σκοπευτικό της μηχανής. Ο πλήρης χειροκίνητος έλεγχος σ’ αυτές τις μηχανές είναι αυτονόητος, καθώς και τα πολλαπλά αυτόματα προγράμματα. Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές τέτοιων μηχανών, συνήθως, λανσάρουν 3 κατηγορίες προϊόντων τις εισαγωγικές (entry level), τις ημι-επαγγελματικές (semi pro level) και τις καθαρά επαγγελματικές (pro level) DSLR μηχανές. Ανεβαίνοντας κάθε κατηγορία έχει να προσφέρει βελτιώσεις στην απόδοση, την ποιότητα κατασκευής, στην ανθεκτικότητα, στα αξεσουάρ, στην ευκολία χειρισμού και σε πολλούς άλλους τομείς. Οι τιμές τους ξεκινάνε από λίγες εκατοντάδες ευρώ στην πρώτη κατηγορία και μπορούν να φτάσουν όσο και η αξία ενός μεγάλου οικογενειακού αυτοκινήτου στις επαγγελματικές μεσαίου φορμά!

Mirrorless μηχανές

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η εξέλιξη των DSLR, η βασική τους διαφορά είναι ότι έχει καταργηθεί ο καθρέφτης και το πεντάπρισμα που μεταφέρει την εικόνα του φακού στο σκοπευτικό, το λέει άλλωστε και το όνομα του mirrorless – χωρίς καθρέφτη. Κατ’ άλλα παρέχουν τη ίδια λειτουργικότητα και ποιότητα με τις DSLR σε σαφώς μικρότερο μέγεθος και βάρος. Έχουν ικανότητα εναλλαγής φακών, παίρνουν εξωτερικό φλας και έχουν αρκετά αξεσουάρ. Είναι οι αντικαταστάτες των DSLR; όχι ακόμη, γιατί εκεί που υστερούν κατά κράτος σε σχέση με τις DSLR είναι στην πληθώρα των φακών που υπάρχουν για τις DSLR και για αρκετούς και στην ποιότητα των διαθέσιμων φακών. Θα χρειαστεί καιρός ακόμη μέχρι να πειστούν οι επαγγελματίες φωτογράφοι να αφήσουν τις DSLR και να μεταπηδήσουν στις mirrorless. Πάντως ένα σημείο που σίγουρα οι mirrorless έχουν πάρει το προβάδισμα από τις DSLR είναι ο τομέας του video. Εδώ οι mirrorless μηχανές έχουν σαφές προβάδισμα σε σχέση με τις DSLR τόσο στη λειτουργικότητα όσο και στην ευκολία παραγωγής του video.

 

Αυτές λοιπόν είναι οι κύριες κατηγορίες φωτογραφικών μηχανών που θα συναντήσετε στην αναζήτηση για την επόμενη φωτογραφική σας μηχανή. Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε να ξεδιαλύνεται λίγο το τοπίο μέσα στην πληθώρα των επιλογών που υπάρχουν σήμερα στην αγορά φωτογραφικών μηχανών.

Θα χαρούμε να διαβάσουμε τα σχόλια σας και να απαντήσουμε σε τυχόν ερωτήσεις, μην διστάσετε λοιπόν να γράψετε κάποιο σχόλιο η ερώτηση και θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.

Και μην ξεχνάτε να επισκεφθείτε πάλι το blog μας την επόμενη εβδομάδα, όπου θα μιλήσουμε για τους αισθητήρες των ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών.

Ακολουθείστε το blog μας κάνοντας εγγραφή με το e-mail σας ή κάνοντας like και ακολουθώντας το KP Photography Cinematography στο Facebook για να ενημερώνεστε πάνω στην φωτογραφία και υποσχόμαστε ακόμη πιο ενδιαφέροντα θέματα.

Για να δείτε με τι ασχολούμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.kpstudio.gr

Και όπως πάντα θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις.

  • Share

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *