Το δεξί κλικ έχει απενεργοποιηθεί για λόγους προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
logo

Τι είναι τα RAW αρχεία των φωτογραφικών μηχανών

Καλό μήνα σε όλους και καλές βουτιές!!!

Μπήκαμε στην καρδιά του καλοκαιριού και σίγουρα όλοι θα τραβήξουμε κάποια φωτογραφία στην παραλία, στις διακοπές,  στην εκδρομή με τον ήλιο να καίει, ρίξτε λοιπόν μία ματιά στις 6 συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες στον ήλιο και σε συνδυασμό με την χρήση των RAW αρχείων που θα πούμε σήμερα, να είστε σίγουροι ότι θα βελτιώσετε κατά πολύ τις φωτογραφίες σας.

Οι νέες ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές μας δίνουν τη δυνατότητα να τραβάμε και να αποθηκεύουμε τις φωτογραφίες μας σε RAW αρχεία εκτός από την κλασική επιλογή του jpg.

Τι είναι λοιπόν τα RAW αρχεία; δεν είναι τίποτα άλλο από ένας συγκεκριμένος τρόπος καταγραφής και αποθήκευσης της ψηφιακής πληροφορίας που συλλέγεται από τον αισθητήρα της φωτογραφικής μηχανής, χωρίς σχεδόν καμία επεξεργασία και συμπίεση.

Είναι γνωστό ότι κατά την επεξεργασία και συμπίεση οποιοδήποτε ψηφιακού αρχείου το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας έχει ένα ποσοστό απώλειας στην ποιότητα, σε σχέση με το αρχικό. Κλασικό παράδειγμα η μετατροπή των αρχείων ήχου WAV σε mp3, όπου ανάλογα με το βαθμό συμπίεσης του mp3 έχουμε και μείωση της ποιότητας του ήχου. Βέβαια αυτή η απώλεια στην ποιότητα, τόσο στην φωτογραφία και το βίντεο όσο και στον ήχο, γίνεται με τέτοιο τρόπο που είναι δύσκολο στο μέσο χρήστη να αντιληφθεί την αλλαγή.

Έτσι, λοιπόν, με απλά λόγια φωτογραφίες που τραβάμε σε RAW καταγράφουν τα πάντα από τον αισθητήρα της μηχανής μας και λόγω της πληθώρας πληροφορίας και λεπτομέρειας που περιέχουν, μας δίνουν τεράστιες δυνατότητες επεξεργασίας και διόρθωσης σφαλμάτων στην συνέχεια.

Βέβαια έχουν και τα “θέματα” τους τα αρχεία RAW, τα αρχεία jpg είναι ένα διεθνές πρότυπο και ως τέτοιο, δεν υπάρχει σχεδόν καμία ηλεκτρονική συσκευή που να δείχνει εικόνα και να μην υποστηρίζει την εμφάνιση φωτογραφιών αυτής της μορφής. Για τα RAW αρχεία ισχύει το αντίθετο, κάθε κατασκευαστής φωτογραφικής μηχανής χρησιμοποιεί δικό του πρότυπο αποθήκευσης σε RAW αρχεία. Κατά συνέπεια, λοιπόν, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το δικό του πρόγραμμα εμφάνισης και επεξεργασίας RAW αρχείων ή να χρησιμοποιηθεί κάποιο εξειδικευμένο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών (Photoshop, ACDSee κ.α) προκειμένου να δούμε τις φωτογραφίες σε RAW μορφή και να τις επεξεργαστούμε. Και σαν μην έφτανε αυτό, πολλές φορές τα πρότυπα των RAW αρχείων διαφορετικών μοντέλων φωτογραφικών μηχανών, του ίδιου κατασκευαστή, διαφέρουν μεταξύ του!

Ένα άλλο “θέμα” των RAW αρχείων σε σχέση με τα jpg είναι το μέγεθος τους. Όταν συγκρίνεται ένα jpg αρχείο στην μέγιστη ποιότητα του σε σχέση με το αντίστοιχο του σε RAW, το RAW αρχείο είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ! Πόσο είναι η διαφορά; σε μια μηχανή με 24.3MP αισθητήρα ένα jpg αρχείο στην μέγιστη ποιότητα του μπορεί να είναι 10-13ΜΒ, το αντίστοιχο σε RAW θα είναι κάπου μεταξύ 30-35ΜΒ! Περίπου το τριπλάσιο, με όλα τα προβλήματα διαχείρισης και μεταφοράς που μπορεί να έχουμε με την αύξηση του μεγέθους.

Αν κάπου εδώ αναρωτιέστε, τελικά συμφέρει ή όχι να τραβάμε τις φωτογραφίες μας σε RAW ή σε jpg, θα απαντήσουμε συνοπτικά με ένα ΝΑΙ συμφέρει σε RAW γιατί το απόλυτο πλεονέκτημα του RAW είναι ότι ουσιαστικά μπορούμε, σχεδόν, να τραβήξουμε ξανά την φωτογραφία μας στον υπολογιστή και να σώσουμε φωτογραφίες που σε οποιαδήποτε άλλη μορφή θα ήταν χαμένες ή και να αλλάξουμε τελείως την αισθητική της φωτογραφίας μας, αυτό από μόνο του είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα και αν εάν θέλετε το κάτι παραπάνω από τις φωτογραφίες σας, αξίζει τον κόπο να αρχίσετε να τραβάτε σε RAW. 

Θα πούμε περισσότερα για τις διαφορές μεταξύ RAW και jpg και τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα του καθενός σε κάποιο επόμενο post μας περισσότερη λεπτομέρεια.

Γι’ αυτό, λοιπόν, μείνετε συντονισμένοι μαζί μας κάνοντας like την σελίδα μας KP Photography Cinematography στο Facebook για να ενημερώνεστε για τις νέες μας δημοσιεύσεις πάνω στην φωτογραφία και υποσχόμαστε ακόμη πιο ενδιαφέροντα θέματα. 

Για να δείτε με τι ασχολούμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.kpstudio.gr

Και όπως πάντα θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις.

  • Share

One Response

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *