Το δεξί κλικ έχει απενεργοποιηθεί για λόγους προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
logo

Το φλας (flash)

To φλας είναι μια συσκευή που χρησιμοποιείται στη φωτογραφία για να παράγει μια λάμψη τεχνητού φωτός (συνήθως 1/1000 έως 1/200 του δευτερολέπτου) σε θερμοκρασία χρώματος περίπου 5500 Κ.

Βασικός σκοπός του φλας είναι να φωτίσει σκοτεινές σκηνές. Άλλες χρήσεις είναι συλλάβει γρήγορα κινούμενα αντικείμενα ή να συμπληρώσει με φως όταν τραβάμε κόντρα σε μία φωτεινή πηγή (fill flash).

To φλας το συναντάμε πάνω στην φωτογραφική μηχανή (στάνταρ εξοπλισμός στις compact μηχανές αλλά και σε DSLR)

σαν ξεχωριστή συσκευή που τοποθετείται πάνω στην φωτογραφική μηχανή (στάνταρ στις DSLR αλλά και σε αρκετές compact)

και τέλος τα επαγγελματικά studio φλας που είναι μεγάλες ακριβές μονάδες που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες φωτογράφους στα studio.

images (6)

Δύο βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα φλας είναι η ισχύς του και το εύρος που μπορεί να καλύψει. Η ισχύς του φλας μετράται με τον Οδηγό Αριθμό (Guide Number η GN), που πρακτικά μας δείχνει πόσο μακριά μπορεί να φωτίσει ένα φλας με συγκεκριμένο διάφραγμα f και συγκεκριμένη τιμή ISO (συνήθως ISO100). Η τιμή του GN είναι σε μέτρα ή πόδια και μας δίνει την απόσταση που θα φτάσει το φως με τις συγκεκριμένες τιμές f κ ISO. Το GN θα το βρείτε στις τεχνικές προδιαγραφές της φωτογραφικής μηχανής (όταν είναι ενσωματωμένο) ή στις τεχνικές προδιαγραφές της ίδιας της συσκευής στους άλλους τύπους. Φυσικά εννοείται πως αν αλλάξουμε το διάφραγμα f η την τιμή ISO, θα αλλάξει και το GN.

Το εύρος που καλύπτει η λάμψη του flash θα το βρείτε και αυτό στις τεχνικές προδιαγραφές και δίνεται ως εστιακή απόσταση φακού σε mm. Έτσι, ένα φλας που έχει εύρος κάλυψης 35mm θα δουλέψει τέλεια με ένα φακό 35mm και πάνω, αν χρησιμοποιήσουμε ένα φακό πιο ευρυγώνιο (24mm ή 16mm) τότε τα άκρα τις εικόνας μας θα είναι σκοτεινά και μόνο το κέντρο της θα είναι φωτισμένο.

Το φλας είναι από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του φωτογράφου και εκτός από το να ρίξει φως στο σκοτάδι και στις σκοτεινές σκηνές, μπορεί να κάνει και θαύματα κάτω από το φως του ηλίου. Στο μέλλον θα ασχοληθούμε με τεχνικές χρήσης του φλας , γι’ αυτό μείνετε κοντά μας για νέες ενδιαφέρουσες δημοσιεύσεις.

Κάνετε like στο KP Photography Cinematography στο Facebook για να ενημερώνεστε για τις νέες μας δημοσιεύσεις πάνω στην φωτογραφία και υποσχόμαστε ακόμη πιο ενδιαφέροντα θέματα. 

Για να δείτε με τι ασχολούμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.kpstudio.gr

Και όπως πάντα θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις.

  • Share

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *