Το δεξί κλικ έχει απενεργοποιηθεί για λόγους προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
logo

Φωτοφράχτης

Ο φωτοφράχτης στην φωτογραφική μηχανή είναι το τελευταίο εμπόδιο πριν να φτάσει το φως στον αισθητήρα της μηχανής ή στο φιλμ. Βρίσκεται, στην συντριπτική πλειοψηφία των φωτογραφικών μηχανών, μπροστά ακριβώς από τον αισθητήρα στο επίπεδο εστίασης (εστιακού επιπέδου φωτοφράχτης), ενώ υπάρχουν και φωτοφράχτες που βρίσκονται μέσα στους φακούς και κατασκευαστικά μοιάζουν με το διάφραγμα. Τους δεύτερους τους συναντάμε συνήθως στις πανάκριβες μηχανές μεσαίου φορμά και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένοι.

camera-diagram

Ο φωτοφράχτης αποτελείται από δύο κουρτίνες μεταλλικές, υφασμάτινες, ή και πλαστικές που δεν επιτρέπουν στο φως να περάσει. Η πρώτη κουρτίνα σκεπάζει τον αισθητήρα (κόκκινο στη θέση 1 στο παρακάτω σχήμα), με το που θα πατήσουμε το κλείστρο να τραβήξουμε την φωτογραφία θα “πέσει” η πρώτη κουρτίνα και θα αποκαλύψει τον αισθητήρα στο φως (θέση 2 στο παρακάτω σχήμα), μετά από λίγο θα ακολουθήσει και η δεύτερη κουρτίνα η οποία θα σκεπάσει και πάλι τον αισθητήρα (θέση 3 στο παρακάτω σχήμα).

FPS_diagram_1

Ο χρόνος που θα μεσολαβήσει από την στιγμή που θα πέσει η πρώτη κουρτίνα και θα αρχίσει να αποκαλύπτεται ο αισθητήρας, μέχρι να ακολουθήσει η δεύτερη κουρτίνα και να σκεπάσει και πάλι τον αισθητήρα, εξαρτάται από την ταχύτητα του φωτοφράχτη (πολλές φορές θα το συναντήσετε και σαν ταχύτητα κλείστρου) την οποία ορίζουμε εμείς και μετράται σε κλάσματα του δευτερολέπτου μέχρι και ολόκληρα δευτερόλεπτα. Έτσι αν η ταχύτητα είναι αρκετά αργή ο αισθητήρας θα αποκαλυφτεί ολόκληρος, όπως στο παραπάνω σχήμα, αν η ταχύτητα είναι μεγάλη τότε οι δύο κουρτίνες θα κινούνται ταυτόχρονα πάνω από τον αισθητήρα αφήνοντας μία δέσμη φωτός να σαρώνει τον αισθητήρα, όπως φαίνεται στο παρακάτω σχήμα.

αρχείο λήψης (1)

Όπως και στο διάφραγμα, η διαβάθμιση των ταχυτήτων γίνεται με βάση το 1 stop, δηλαδή, την διαφορά στην ποσότητα του φωτός στο διπλάσιο όταν μιλάμε για συν 1 stop ή στο μισό όταν μιλάμε για μείον 1 stop. Έτσι ταχύτητα 1sec θα αφήσει το διπλάσιο φως να περάσει από το 1/2sec που αφήσει το διπλάσιο από το 1/4sec κ.ο.κ. έτσι μία κλίμακα ταχυτήτων που διαφέρει μεταξύ τους κατά 1 stop είναι

30, 15, 8, 4, 2, 1, 1/2, 1/4, 1/8, 1/15, 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000

Από αριστερά ξεκινάμε με ολόκληρα δευτερόλεπτα και συνεχίζουμε προς τα δεξιά με κλάσματα του δευτερολέπτου.

Η ταχύτητα του φωτοφράχτη παίζει σημαντικό ρόλο στο τρόπο που καταγράφεται η εικόνα και ειδικά όταν σ’ αυτή υπάρχουν κινούμενα αντικείμενα, είναι αυτή που μας επιτρέπει να παγώσουμε την κίνηση ή να ζωγραφίσουμε το ίχνος της κίνησης. Περισσότερα γι’ αυτά σε κάποια άλλη δημοσίευση.

Επίσης, η ταχύτητα του φωτοφράχτη μαζί με το διάφραγμα και την ευαισθησία του αισθητήρα (που θα δούμε σε άλλη δημοσίευση) αποτελούν τα τρία βασικά εργαλεία μας για να καθορίσουμε την έκθεση της φωτογραφίας, δηλαδή, με απλά λόγια την ποσότητα του φωτός που θα καταγραφεί στην τελική φωτογραφία.

Καθώς είμαστε λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα με την ευκαιρία να ευχηθούμε σε όλους σας Χρόνια Πολλά !!! υγεία και χαρά σε όλους !!!

Ακολουθείστε το blog μας κάνοντας εγγραφή με το e-mail σας ή κάνοντας like και ακολουθώντας το KP Photography Cinematography στο Facebook για να ενημερώνεστε πάνω στην φωτογραφία και υποσχόμαστε ακόμη πιο ενδιαφέροντα θέματα.

Για να δείτε με τι ασχολούμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.kpstudio.gr

Και όπως πάντα θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις.

  • Share

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *