Το δεξί κλικ έχει απενεργοποιηθεί για λόγους προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων.
logo

6 συμβουλές για καλύτερες φωτογραφίες στον ήλιο

Το καλοκαίρι ήρθε και ο ήλιος λάμπει για τα καλά. Είναι σίγουρο πως είτε στην παραλία, είτε σε κάποια εκδρομή θα βρεθείτε στην ανάγκη να τραβήξετε κάποιες φωτογραφίες στο μέσον της ημέρας, όπου ο ήλιος είναι στα “φόρτε” του και λάμπει σαν τρελός. Μην γελιέστε, η φωτογράφηση στον ήλιο όταν αυτός βρίσκεται ψηλά στον ουρανό είναι από τα χειρότερα και πιο δύσκολα σενάρια για κάθε φωτογράφο, ερασιτέχνη και επαγγελματία. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να βγάλετε καλύτερες φωτογραφίες κάτω από τον καυτό ήλιο.

1. Χειροκίνητη Λειτουργία

Εάν η μηχανή σας υποστηρίζει χειροκίνητη λειτουργία χρησιμοποιήστε την. Θα σας επιτρέψει να κάνετε μερικά πράγματα που δεν μπορείτε να κάνετε στη λειτουργία Auto και θα είναι πιο εύκολο να πετύχετε το στόχο σας. Έτσι, εάν είστε σε χειροκίνητη λειτουργία να επιλέξετε εσείς το σημείο μέτρησης του φωτός (περιοχή φωτομέτρηση). Αυτό θα έχει τεράστια διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα , καθώς θα σας επιτρέψει να ελέγξετε εσείς το σημείο της φωτογραφίας σας που θα εκτεθεί σωστά. Εδώ επιλέγουμε φωτομέτρηση σημείου (spot) ή κεντρικής περιοχής (center weight), καθώς είναι αυτά που θα μας επιτρέψουν να μετρήσουμε με ακρίβεια την έκθεση για το σημείο της φωτογραφίας που μας ενδιαφέρει.

2. Χαμηλή τιμή ISO

Βάλτε τη χαμηλότερη τιμή ISO της μηχανής σας (συνήθως ISO 100) και μην το αφήσετε να το διαλέξει η μηχανή μόνη της.

3. Σκιά

Ψάξτε για σκιά. Σκεφτείτε δημιουργικά και πάρτε το αντικείμενο σας από τον ήλιο. Η σκιά από ένα δέντρο ή τοίχο, από ένα αυτοκίνητο ή μία ομπρέλα στην παραλία. Ένα πράγμα είναι σίγουρο και μην το αγνοείτε ποτέ, οποιαδήποτε φωτογραφία βγάλετε στη σκιά θα βγει πιο εύκολα και πιο καλή στη σκιά παρά στον ήλιο.

4. Τον ήλιο στην πλάτη

Βάλτε τον ήλιο πίσω από το θέμα σας. Σε αυτή την οπτική γωνία, ακόμα και στα μέσα της ημέρας, θα παρατηρήσετε σκιά στο πρόσωπό ενός ανθρώπου. Πειραματιστείτε με τη γωνία λήψης και βάλτε το αντικείμενο σας να γυρίσει το κεφάλι λίγο προς τον ήλιο. Χαμηλώστε και τραβήξτε τη φωτογραφία από χαμηλά και εκτοπίστε τον ήλιο σε μία γωνία να να δημιουργεί τη λιγότερη σκιά στην περιοχή της φωτογραφίας που σας ενδιαφέρει.

5. Διαλέξτε: ήλιος ή σκιά

Μην τραβήξετε το θέμα σας μισό στον ήλιο και μισό στη σκιά. Αλλάξτε τη γωνία σας, τη θέση του θέματος σας, ενδεχομένως και τα δύο, έτσι ώστε το θέμα σας να είναι όλο στη σκιά ή όλο στον ήλιο.

6. Χρησιμοποιήστε το φλας

Αν η μηχανή σας έχει λειτουργία να φωτογραφίζει με κόντρα φως (backlight) χρησιμοποιήστε την σε συνδυασμό με το φλας. Η άλλη λύση είναι να μάθετε να χρησιμοποιείται το φλας στη χειροκίνητη λειτουργία και να ρυθμίζεται την ισχύ του ώστε να φωτίζει τις σκιές. Και στις δύο περιπτώσεις ο στόχος είναι να φωτίσουμε, όσο χρειάζεται, τα σκιερά σημεία.

Πειραματιστείτε, θα κάνετε λάθη, διορθώστε και τραβήξτε ξανά την φωτογραφία σας, στο τέλος της ημέρας είναι ο σίγουρος τρόπος για να μάθετε να τραβάτε ωραίες φωτογραφίες και πάνω απ’ όλα μην ξεχνάτε να το διασκεδάζετε.

Κάνετε like την σελίδα μας KP Photography Cinematography στο Facebook για να ενημερώνεστε για τις νέες μας δημοσιεύσεις πάνω στην φωτογραφία και υποσχόμαστε ακόμη πιο ενδιαφέροντα θέματα. 

Για να δείτε με τι ασχολούμαστε και τι μπορούμε να κάνουμε για εσάς, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας www.kpstudio.gr

Και όπως πάντα θα χαρούμε να δούμε τα σχόλια σας και να απαντήσουμε σε ερωτήσεις.

  • Share

One Response

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *