Μέχρι τι μέγεθος μπορώ να τυπώσω;
Μέχρι πιο μέγεθος μπορώ να τυπώσω τις φωτογραφίες μου;
Το πρώτο πράγμα που οι άνθρωποι κοιτάνε, συνήθως, σε μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή είναι ο αριθμός των megapixels του αισθητήρα της. Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο είδος φετίχ με τα megapixels και πολύς κόσμος καταναλώνεται στο να πάρει όσο γίνεται περισσότερα megapixel, με την εντύπωση ότι τα πολλά megapixel θα εξασφαλίσουν την καλύτερη ποιότητα φωτογραφίας. Η αλήθεια είναι πως, εκτός φυσικά και αν σχεδιάζετε να εκτυπώσετε γιγάντιες πινακίδες πολλών μέτρων, με τις συνηθισμένες φωτογραφικές μηχανές που κυκλοφορούν σήμερα, δεν έχει και τόση σημασία πόσα megapixel έχει η μηχανή σας.
Πυκνότητα των pixel
Σημαντικός παράγοντας για την ποιότητα οποιασδήποτε εκτύπωσης είναι η πυκνότητα των pixel ανά ίντσα (1″) γνωστή και σαν dpi (dots per inch). Ο γενικός κανόνας είναι, όσο μεγαλύτερο το dpi, τόσο καλύτερη η ποιότητα της εκτύπωσης και ισχύει χωρίς αμφισβήτηση. Για φωτογραφική ποιότητα εκτύπωσης τα 200 dpi είναι το σημείο εκκίνησης και με τα 300 dpi να αποτελούν την ιδανική λύση. Το χαρακτηριστικότερο πρόβλημα εκτύπωσης φωτογραφίας με χαμηλό dpi είναι το pixelάρισμα, δηλαδή, να φαίνονται τα pixel σαν τετραγωνάκια πάνω στην φωτογραφία καθώς και αλλοιώσεις στα χρώματα.
Σχέση απόσταση θέασης & μέγεθος εκτύπωσης
Κοιτάξτε μια μεγάλη πινακίδα διαφήμισης στο δρόμο απ’ αυτές τις τεράστιες που είναι συνήθως πάνω σε οικήματα. Φαίνεται φωτεινή και ευκρινή. Μπορείτε να μαντέψετε με πόσα dpi έχει εκτυπωθεί; Περίπου 72-100! Είναι δυνατόν τόσο μεγάλη εκτύπωση με τόσο χαμηλή πυκνότητα (dpi); Ναι είναι γιατί όταν κοιτάμε μια μεγάλη πινακίδα από απόσταση 15-20 μέτρων ή και παραπάνω δεν έχει τόση σημασία αν είναι τυπωμένη στα 300 dpi ή στα 72 dpi. Σε αυτή την απόσταση είναι αδύνατο να παρατηρήσετε τα pixel, που μπορεί να φαίνονται λόγω της μεγέθυνσης. Από την άλλη, πάλι, μία αφίσα στον τοίχο του σαλονιού μας που την βλέπουμε σε μία απόσταση ενός μέτρου ή και ποιο κοντά, θα πρέπει να είναι τυπωμένη τουλάχιστον στα 200 dpi και πάνω, ώστε να μην διακρίνονται τα pixel ενώ ένα περιοδικό εκτυπώνεται κανονικά σε ανάλυση 300 dpi όπως και τα φωτογραφικά άλμπουμ και η πλειονότητα των φωτογραφιών.
Συμπέρασμα, όσο πιο κοντά θα παρατηρήσουμε μία φωτογραφία τόσο μεγαλύτερο dpi είναι καλό να έχει.
Πρακτικά τώρα, θέλω να τυπώσω μία φωτογραφία 15×20 cm ή 6×8 in, πόσα pixel θα πρέπει να είναι η φωτογραφία; Αν υποθέσουμε ότι θέλουμε να τυπώσουμε με την μέγιστη ποιότητα, δηλαδή, στα 300dpi τα 15 cm ή 6″ είναι 6×300=1800 pixels η μία πλευρά και τα 20 cm ή 8″ είναι 8×300=2400 pixels η άλλη πλευρά. Για να έχουμε λοιπόν άριστη φωτογραφική εκτύπωση σε διάσταση 15×20 cm (6×8), θέλουμε η φωτογραφία μας να είναι τουλάχιστον 1800×2400 pixels ή αλλιώς 4,3 megapixel. Απλά μαθηματικά είναι. Εάν έχετε ψηφιακή φωτογραφική με 16 megapixel αισθητήρα και το μέγιστο μέγεθος της εικόνας που προσφέρει είναι 4608 x 3456 pixels μπορεί να δώσει μέγεθος εκτύπωσης 15,36 “x 11,52” (40 x 30 cm) σε ανάλυση 300 dpi. Στα 200dpi θα δώσει 23”x17” (55x40cm) και στα 150dpi 30”x23” (72x55cm). Σίγουρα περισσότερο από ότι ο μέσος χρήστης θα χρειαστεί για καθημερινές εκτυπώσεις φωτογραφιών.
Επειδή κανένας μας δεν κάθεται να κάνει πράξεις με το κουμπιουτεράκι, δείτε τον παρακάτω πίνακα σαν έναν γενικό οδηγό
Και όπως συνήθως συμβαίνει, τα παραπάνω νούμερα δεν είναι απόλυτα, πάντα υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να βελτιώσουν ή να χαλάσουν το τελικό αποτέλεσμα
Η ποιότητα της εικόνας σε σχέση με το μέγεθος εκτύπωσης
Τα megapixel δεν είναι το τέλος της ιστορίας εδώ, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα εκτύπωσης. Η σωστή έκθεση, μία καθαρή χωρίς θόρυβο και ευκρινή εικόνα μπορεί να αυξήσει μέχρι 2 φορές περισσότερο το θεωρητικό μέγεθος εκτύπωσης, πριν γίνει πραγματικά αισθητή σε συνήθεις αποστάσεις θέασης οποιαδήποτε υποβάθμιση της ποιότητας της εικόνας. Χρησιμοποιώντας καλά οπτικά, χαμηλή ρύθμιση ISO, σωστή έκθεση, ορθό βάθος πεδίου, εξουδετερώνοντας το κούνημα της μηχανής και μία ορθή επεξεργασία εκ των υστέρων είναι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν το θεωρητικό μέγιστο μέγεθος εκτύπωσης για μία συγκεκριμένη ανάλυση. Βελτιώστε την τεχνική σας και μην ανησυχείτε τόσο για τα megapixel της μηχανής σας.
Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε σχετικά με τις εκτυπώσεις φωτογραφιών και να μην σας μπερδέψαμε πολύ με όλα αυτά τα νούμερα και τις πράξεις.
Ξεκινήστε λοιπόν να δημιουργείτε τις δικές σας μοναδικές εικόνες και διαλέξτε τον την εκτύπωση που τους ταιριάζει.
Ακολουθήστε μας στο Instagram και στο Facebook για να βλέπετε την δουλειά μας και τα νέα μας project.
Γραφτείτε στο newsletter μας (δωρεάν υπηρεσία) για να μαθένετε πρώτοι για νέα προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και για προσφορές,
Λαρίσα Γ. says:
Βίκυ Γ. says:
Παναγιώτης Γ. says: