8 συμβουλές για την επιλογή φωτογράφου γάμου

Φωτογραφία γάμου - wedding photography

Στο άρθρο αυτό ακολουθούν κάποιες συμβουλές προς τα ζευγάρια που βρίσκονται σε αναζήτηση φωτογράφου για τον γάμο τους. Είναι το αποτέλεσμα συζητήσεων με ζευγάρια σε συνδυασμό με κάποιες προσωπικές σκέψεις και απόψεις. Φυσικά, δεν απευθύνονται μόνο στην επιλογή φωτογράφου για τον γάμο, αλλά και για την βάπτιση, τον αρραβώνα και κάθε άλλη εκδήλωση. Θα θέλαμε πολύ να διαβάσουμε στα σχόλια και την δική σας άποψη.

1) Συναντήσετε και μιλήστε αυτοπροσώπως με τον φωτογράφο γάμου.

Η προσωπική επαφή με το φωτογράφο γάμου είναι απαραίτητη. Και μιλάμε για το φωτογράφο που θα τραβήξει τις φωτογραφίες την ημέρα του γάμου. Αυτό είναι σημαντικό, να διευκρινίζεται ποιος θα είναι ο φωτογράφος την ημέρα του γάμου σας και να ζητάτε επαφή μαζί του, καθώς σε κάποια studio υπάρχουν πάνω από ένας φωτογράφοι ή το studio μπορεί να αναλαμβάνει εκδηλώσεις υπό τη μορφή “εργολαβίας”. Εσάς σας ενδιαφέρει να γνωρίσετε και να μιλήσετε με τον άνθρωπο που θα είναι μαζί σας εκείνη την ημέρα, να γνωρίσετε το στυλ του, να έχετε μία πρώτη εικόνα του χαρακτήρα και να μάθετε τον τρόπο που προσεγγίζει την κάλυψη ενός γάμου.

2) Ζητήστε να δείτε μία ολοκληρωμένη δουλειά του φωτογράφου ή του studio με το οποίο σκέφτεστε να συνεργαστείτε.

Κάντε ερωτήσεις για τον τρόπο που δουλεύει ο φωτογράφος, πως προσεγγίζει την κάλυψη της ημέρας του γάμου, ποιο είναι το στυλ του η καλλιτεχνική του προσέγγιση. Οι φωτογραφίες είναι αυτές που χρόνια μετά την ημέρα του γάμου, θα ζωντανεύουν ξανά και ξανά τις όμορφες αυτές στιγμές, γι’ αυτό θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι ο άνθρωπος απέναντι σας έχει καταλάβει αυτό που θέλετε και μπορεί να σας το προσφέρει. Ζητήστε να σας δείξει ολοκληρωμένες δουλειές και άλμπουμ που έχει παραδώσει για να αποκτήσετε μία ολοκληρωμένη εικόνα των φωτογραφιών που παραδίδει από την αρχή μέχρι το τέλος. Ζητήστε να σας εξηγήσει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει όχι μόνο την ημέρα του γάμου, αλλά κυρίως μετά στην επεξεργασία των φωτογραφιών που τελικά θα σας παρουσιάσει.

3) Αξιολογήστε τον φτηνό και ακριβό φωτογράφο.

Είναι κάτι που σίγουρα δεν είναι εύκολο. Μπορείτε να επιλέξετε ένα φτηνό φωτογράφο γάμου μόνο και μόνο για να έχετε κάποιες φωτογραφίες να σας θυμίζουν την ημέρα του γάμου σας ή μπορείτε να επιλέξετε κάτι καλύτερο που θα σας εμπνέει σιγουριά για την αξία και την διαχρονικότητα της δουλειάς του που θα κρατάει ζωντανές τις όμορφες στιγμές αυτής της ημέρας, για πολλά χρόνια μετά. Η έρευνα αγοράς είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσετε να αξιολογήσετε την σχέση ποιότητας-τιμής και να την ταιριάξετε με τον προϋπολογισμό σας.
Η παροχή υπηρεσιών, δυστυχώς, δεν είναι κάτι χειροπιαστό. Όταν βρίσκεσαι στο δίλημμα να αγοράσεις ένα επώνυμο προϊόν ή την φτηνή απομίμηση του, είναι ίσως ποιο εύκολο να δεις την διαφορά στην κατασκευή, στην ποιότητα των υλικών, στο φινίρισμα κτλ. και να αξιολογήσεις τι τελικά σε συμφέρει. Στην περίπτωση του φωτογράφου γάμου αυτά τα παραπάνω μεταφράζονται σε εμπειρία, ποιότητα εξοπλισμού, σεβασμό προς το ζευγάρι και τις επιθυμίες του, σε χρόνο που αφιερώνει στην επιλογή και την επεξεργασία των εικόνων, στη συνέπεια, την ποιότητα εικόνας και παρουσίασης, στην προσωπική άποψη, στη δημιουργικότητα, στην έδρα, στο αν απλά το κάνει για ένα extra εισόδημα και σε πολλές άλλες παραμέτρους που δυστυχώς τα περισσότερα ζευγάρια αγνοούν και δεν μπορούν να αναγνωρίσουν παρά μόνο εφόσον είναι πολύ αργά! Δείτε περισσότερα γι’ αυτό το θέμα στο άρθρο Θέλετε φτηνό ή οικονομικό φωτογράφο;

4) Ο φωτογράφος γάμου πρέπει να διαθέτει έδρα.

Δεν έχει να κάνει μόνο με το τυπικό της νομιμότητας, αλλά είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που προσδιορίζουν τον πραγματικό επαγγελματία φωτογράφο. Στο χώρο του, όπου γίνεται η επαφή μαζί του, χτίζεται η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη για τη συνεργασία σας. Είτε είναι κατάστημα ή studio, ακόμη και ένα γραφείο, όλα αυτά παρέχουν μία σιγουριά ότι μπορείτε να απευθυνθείτε και να βρείτε τον φωτογράφο για οτιδήποτε χρειαστεί. Ο σοβαρός και συνεπής επαγγελματίας θα αναγράφει στο site του και στη διαφήμιση του γενικότερα, την έδρα του και το σταθερό του τηλέφωνο, ώστε ακόμα και να μην χρειαστεί να τον επισκεφθείτε, να γνωρίζετε που βρίσκεται και να μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί του. Επίσης βασικό, θα πρέπει να διαθέτει φορολογικά στοιχεία ώστε να είστε καλυμμένοι και προστατευμένοι ως πελάτες. Τα τελευταία χρόνια πολλοί πλασάρονται ως φωτογράφοι γάμου προσπαθώντας να έχουν ένα extra εισόδημα χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη συνέπεια και επαγγελματισμό. Ζητήστε από τον φωτογράφο να υπογράψετε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό που θα περιγράφει τι παροχές του προς εσάς αλλά και τον τρόπο πληρωμής του, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό και τα δύο μέρη που μετέχουν στην συμφωνία. Ο συνεπής και σοβαρός επαγγελματίας είναι σίγουρος για την δουλειά του και για αυτά που θα παραδώσει, δεν θα διστάσει να κάνει κάτι τέτοιο και εσείς με την σειρά σας καλύπτεστε σαν πελάτες.

5) Να έχετε πλήρη εικόνα για τις παροχές και το κόστος.

Οι υπηρεσίες που σας παρέχει ο φωτογράφος θα πρέπει να καλύπτουν τα “θέλω” σας. Ζητήστε, από την προσφορά του ακόμη, μία πλήρη λίστα με τις υπηρεσίες που παρέχει και του κόστος τους γραπτώς. Ο συνεπής και σοβαρός επαγγελματίας θα θέλει ο ίδιος να σας αναλύσει τον τρόπο που κοστολογεί την δουλειά του νοιώθοντας σιγουριά και αυτοπεποίθηση γι’ αυτό που κάνει. Θα πρέπει να έχετε σαφή εικόνα για τα κόστη της φωτογράφισης, της βιντεοσκόπησης, των άλμπουμ κτλ. καθώς και για τον τρόπο πληρωμής. Μην κλείσετε φωτογράφο εάν όλα αυτά δεν τα συμπεριλάβετε στο ιδιωτικό συμφωνητικό κατά το κλείσιμο της συμφωνίας. Αυτό εξασφαλίζει την συνέπεια από την μεριά του φωτογράφου και σας καλύπτει σε οποιαδήποτε περίπτωση νομικά.

6) Βιντεοσκόπηση Γάμου.

Το κεφάλαιο της βιντεοσκόπησης του γάμου μπορεί να είναι ξεχωριστό από το κεφάλαιο της φωτογραφίας ή μπορεί το studio να αναλαμβάνει όλο το πακέτο διευκολύνοντας έτσι την επιλογή σας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε πλήρη εικόνα και του βίντεο που θα σας παρέχει, τις υπηρεσίες του καθώς και τα παραδοτέα που θα παραλάβετε. Και φυσικά όλα αυτά να περιγράφονται στο συμφωνητικό σας.

7) Ζητήστε από τον φωτογράφο τις προτάσεις και συμβουλές του για την ημέρα του γάμου.

Ο φωτογράφος γάμου έχει ζήσει πολλές ημέρες γάμου μαζί με τα ζευγάρια. Ρωτήσετε και ζητήστε συμβουλές για μακιγιάζ, το χτένισμα, το φωτισμό, την ώρα της τελετής σε σχέση με τις εικόνες που θα θέλατε να έχετε, τους χρόνους προετοιμασίας, την διαδικασία στο χώρο της εκκλησίας (χαιρετισμός καλεσμένων, μπομπονιέρες κτλ) αλλά και στο χώρο της δεξίωσης. Ζητήστε να σας προτείνει τοποθεσίες για φωτογράφηση τόσο μετά το μυστήριο όσο και για και το next day εφόσον θα κάνετε. Οι προτάσεις και οι απόψεις του πάνω σ’ αυτά τα θέματα, μπορούν να σας δείξουν πάρα πολλά για την εμπειρία, το στυλ και το πως εκφράζεται και να σας βοηθήσουν στην αξιολόγηση σας.

8) Ψάξτε, ψάξτε, ψάξτε...

Θέλει ψάξιμο και τρέξιμο! Αξίζει, όμως, να αφιερώσετε τον χρόνο και τον κόπο. Μην ξεχνάτε ότι μετά από 10-20 χρόνια γάμου, ανατρέχοντας στις φωτογραφίες, τα άλμπουμ και το βίντεο του γάμου θα ζωντανεύετε ξανά εκείνες τις στιγμές και θα έχετε πολλά να δείξετε στα παιδιά σας και τις επόμενες γενιές.

Recommended Posts